Hur ofta ska man byta tak på villa?

Att vara villaägare är inte alltid så enkelt. Det är mycket man behöver tänka på när det gäller underhåll och skötsel. Hur ofta behöver man förnya vissa delar som till exempel taket? Det är en viktig del av huset och ingenting man bör vänta med för länge att byta då det kan ha negativa konsekvenser.

Vad kostar det att byta tak?

Kostnaden för att byta tak på ens hus varierar beroende på vilket material man använder, storleken på huset och om man gör jobbet själv eller anlitar någon. En takomläggning utförd av en takfirma kostar mellan 450kr – 650 kr i timmen. Hur många timmar arbetet tar varierar mycket beroende på storlek och typ av tak. Det kan ta allt ifrån en halvtimme till 2-3 timmar per kvadratmeter. Så hur ofta ska man byta tak på villa? Det beror helt på vilket material taket är gjort av och hur bra man har tagit hand om det.

Vilket material är det bästa?

Det är många villaägare som ställer sig frågan: hur ofta ska man byta tak på villa? Det finns ingen generell regel för när ett takbyte bör ske. Olika material har olika livslängd. Papptak 15-20 år, takpannor 10 år och brandtäcktplåt 40 år. Det finns papptak som klarat 40 år eller tegelpannor som klarat 60 år, men det är inget att rekommendera då ett läckande tak kan inneböra stora och kostsamma skador på huset.

Ett byte av tak ska ske innan det läcker. Man kan sköta en del av underhållet själv men när kostnaderna och tiden börjar dra iväg för mycket bör man börja tänka på ett takbyte. Det finns många takfirmor som erbjuder kostnadsfritt hembesök för att sedan ge er ett pris på vad takbytet kommer att kosta. Det kan vara en bra ide att jämföra olika takfirmor för att se om priserna skiljer sig mycket och sedan bör man ta ett beslut om man kan göra en viss del själv och en viss del där man anlitar en takfirma. I genomsnitt kan det kosta mellan 100 000kr-300 000kr utan att räkna av rotavdraget.

Hur länge håller olika takmaterial?

Hur ofta ska man byta tak på villa? Det beror då på takets kvalité, vilket material det är gjort av och hur bra skötsel av taket som har blivit gjord under åren. Generellt så ska ett tak hålla minst 15 år och max runt 40 år om underhållet har sköts ordentligt. Innan man köper hus kan det vara bra att fråga när takbytet gjordes sist så att det inte är något som man måste börja med de närmsta åren då ett husköp oftast medför mycket kostnader i början.

Hur ofta ska man byta tak på villa?